Avanza Auto omdöme och recension

Avanza auto fondrobot recension

Är du nyfiken på Avanza auto? Då har du kommit rätt. I den här recensionen ska vi titta närmare på Avanza auto, och utvärdera tjänsten. Vi kommer förklara vad Avanza auto är för något, hur det fungerar, vem som kan ha glädje av tjänsten, vad det kostar och hur förväntad avkastning ser ut. 

Slutligen kommer vi också nämna några fördelar och nackdelar med Avanza auto, och svara på de vanligaste frågorna som dyker upp under arbetet med recensionen. 

Välkommen till vår recension om Avanza auto!

Vad är Avanza auto?

Avanza auto är en automatisk tjänst för sparande i fonder och alternativa investeringar. Avanza kallar tjänsten för fondrobot, och vad detta är kommer vi beskriva lite längre fram. Men först lite information om Avanza.

Företaget Avanza är idag ett väletablerat finansiellt bolag i Sverige. Avanza bank erbjuder många olika tjänster för privatekonomi, såsom pensionssparande, aktieinvesteringar med ISK, fonder och “vanliga” banktjänster. Idag har Avanza över 1,5 miljoner användare, och de har 11 år i rad blivit utnämnda till att ha “Sveriges nöjdaste sparare” av SKI, samt fått Privata Affärers pris “Årets bank” tre år i rad. 

Med det sagt är Avanza alltså inget oseriöst bolag, utan de erbjuder många välanvända och fördelaktiga tjänster som såväl olika kontotyper som bolån. Därför var det föga förvånande att Avanza ville skapa en egen fondrobot, när dessa började dyka upp i Sverige.

Vad är en fondrobot/rådgivningsrobot?

En fondrobot är en populär tjänst för att placera och spara pengar, där investeringarna sker automatiskt och baserat på matematiska formler. Roboten ställer några frågor om din ekonomiska situation, och sedan förvaltar den pengarna i utbyte mot en mindre avgift.

Avanza auto är alltså en fondrobot som investerar i sex olika specialfonder, och du väljer själv vilken fond som passar. Roboten ger visserligen ett förslag, men du som kund har alla möjligheter att välja den fond som passar din portfölj bäst. 

Därför kan man säga att robotrådgivaren i Avanzas fall främst verkar genom att allokera och rebalansera investeringarna varje kvartal samt årsvis. Som kund i auto behöver du alltså inte oroa dig för underhållet, utan roboten kommer automatiskt att se till att din portfölj genererar så hög avkastning som möjligt. 

När du tittar på att placera dina pengar måste du som bekant tänka på framförallt tre saker: tid, risk, och om du ser undervärderade investeringsmöjligheter/om du kan tajma marknaden. Detta bestämmer hur du ska placera dina pengar. Detta är inte rocket science, men kan vara svårt nog. Speciellt om du inte har några egentliga intressen för hur marknaden fungerar. 

Du kan givetvis vända dig till din bank för att få investeringsråd. Men tyvärr kan den mänskliga faktorn bidra till en sämre investering, för oavsett hur smart din finansiella rådgivare än är, är det osannolikt att den slår AI’s matematiska förmåga. 

Det är alltså inte konstigt att robotrådgivare blivit så populära. Och som sagt är det inte bara den initiala investeringen som gör fondroboten till en framgångssaga, utan det är det kontinuerliga underhållsarbetet som verkligen ger dig värde.

En fondrobot som Avanza auto kan ta tillvara på mer avancerade matematiska formler, för att räkna ut vilka investeringsmöjligheter som passar dig och dina behov bäst. Om du väljer en fondrobot behöver du bara svara på några frågor, och sedan kalkylerar fondroboten ut hur du ska fördela tillgångarna. 

Med en fondrobot behöver du inte utvärdera och balansera dina fonder varje år. Avanza auto optimerar även detta underhåll av sparandet och balanserar dina investeringar automatiskt. Allt detta mot en avgift, givetvis. Men om du skulle betala din banktjänsteman för att utföra samma arbete, skulle det garanterat bli betydligt dyrare.

De främsta konkurrenterna till Avanza auto är Lysa, Opti och Fundler.

Så fungerar Avanza auto

En fondrobot är ett automatiskt verktyg som baseras på portföljteori, och det kan kortfattat förklaras som ett investeringsverktyg för dig som vill investera i olika tillgångar, utan att behöva göra efterforskningar och marknadsanalyser själv. 

2017 blev detta ett alternativ för svenska sparare, när fondrobotarna Lysa och Nordnet lanserades. Avanza var inte sena att hoppa på trenden, och redan hösten 2017 presenterades Avanza auto. Avanza auto är en typ av fondrobot där du själv väljer mellan sex olika investeringsmöjligheter, beroende på vad du har för önskemål och behov. 

Dessa är olika fonder och heter Auto 1, Auto 2, Auto 3, och så vidare. Det första alternativet – Auto 1 – är den fond med lägst risk, och Auto 6 är investeringsalternativet med högst risk. Om det låter konstigt kan det underlätta att se på fondalternativen i en lista: 

Auto 1Auto 2Auto 3
KortsiktigKortsiktigKortsiktig
FörsiktigBalanseradOffensiv
39% Aktier49% Aktier55% Aktier
61% Räntor51% Räntor45% Räntor
   
Auto 4Auto 5Auto 6:
LångsiktigLångsiktigLångsiktig
FörsiktigBalanseradOffensiv
72% Aktier88% Aktier100% Aktier
28% Räntor12% Räntor0% Räntor

Avanza rekommenderar att kortsiktiga sparare (där sparhorisonten är 2-5 år) väljer något av de första tre alternativen, där Auto 1 passar dig med väldigt kortsiktiga mål som kan behöva ta en lägre risk, medan Auto 3 lämpar sig bättre om du har tid att ha lite is i magen. 

Auto 4, 5 och 6 passar dig som sparar långsiktigt, det vill säga över 5 år. 

Givetvis kan du som har ett långsiktigt mål med ditt sparande ändå välja en fond med lägre risk. Om du exempelvis investerar som del i ett pensionssparande, är det vanligt att vilja placera tillgångarna i en fond med lägre risk, som exempelvis Auto 1 eller 2.

Kom ihåg

Precis som med allt sparande i värdepapper så är det viktigt att tänka på att det kan svänga. Att spara i fonder har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.

Kritik mot Avanza Auto

Kritiker hävdar att Avanza auto inte direkt är en fondrobot. Det beror på att du som kund helt enkelt får välja själv vilken fond du investerar i. Avanza har sedan tidigare en tjänst som heter Portföljgeneratorn, som precis som namnet antyder genererar en portfölj åt dig med hjälp av olika frågor du får svara på.

Vad är skillnaden mellan Portfoljgeneratorn, Avanza zero och Avanza auto?

Den enda skillnaden mellan portföljgeneratorn och Avanza auto är att auto ombalanserar innehaven automatiskt varje kvartal, och hela innehållet allokeras årligen. Om du använder portföljgeneratorn är detta något du bör göra själv, för att få ut så mycket som möjligt av dina tillgångar. 

Detta innebär också att du slipper betala någon extra avgift om du använder generatorn, men å andra sidan måste du göra jobbet att utvärdera portföljen själv. 

Avanza Zero är å sin sida en helt egen fond. Den lanserades 2006, och fondens stora fördel är att den är kostnadsfri, den saknar alltså fondavgift. Avanza erbjuder fonden till vem som helst som är intresserad av att investera i kostnadsfria fonder. Sedan starten har Avanza zero ökat över 250%. 

Tyvärr har den ganska dålig rating på Morningstar (2 av 5 stjärnor vid skrivandes stund). Detta betyder inte att den förlorar pengar, utan att andra fonder med liknande tillgångar har bättre historisk avkastning. Du kan alltså tjäna på att investera i en fond med en högre total avgift, även om Zero har ökat i värde.

Hur bra är Avanza auto i jämförelse med konkurrenterna?

Om vi tänker att Avanza auto trots allt är en fondrobot, främst då de själva valt att kalla sin tjänst för just det, är det ju inte mer än rätt att vi undersöker hur de står sig vid en jämförelse med andra fondrobotar. 

Och faktum är att Avanza auto erbjuder ett bra alternativ för dig som söker efter en lönsam fondrobot. Anledningen till detta är främst deras låga avgifter. Gissningsvis kan Avanza auto erbjuda så pass låga avgifter tack vare att dom har hela Avanza bank bakom sig.

Användarvänlighet

Användarvänligheten hos Avanza auto, och hela Avanza för den delen, är en stor anledning till framgångarna. Det är inte konstigt att en bank som är helt och hållet internetbaserad är snyggt designad och har en användarvänlig layout. 

Du kan till exempel jämföra de olika fondalternativen med ett snyggt diagram, där du kan se minsta väntade avkastning, maximalt möjlig avkastning och “mellanavkastning”. Fyll i hur mycket pengar du tänkt investera och se hur kurvan ändrar sig. Kul funktion!

Disclaimer: Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som finansiell rådgivning. Vårt mål är att erbjuda en tjänst för att inspirera dig till en bättre privatekonomi. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondrobotar.se innehåller annonslänkar till de olika fondrobotarna.

Avanza - logotyp
4/5

4 av 5 | Omdöme på Fondrobotar.se

Börja investera med Avanza auto idag

Avanza auto är som sagt precis lika användarvänligt som resten av de tjänster som Avanza erbjuder, och det är enkelt att komma igång. Så här gör du:

Steg 1. Besök Avanza.se och skapa ett konto

För att skapa ett konto måste du ha ett svenskt personnummer och ha tillgång till BankID. Du kan skapa konto både via datorns webbläsare, din telefon eller surfplatta. 

Steg 2. Svara på enkla frågor om dig själv och din situation

Frågorna ställs för att Avanza ska kunna rekommendera rätt portfölj för dina behov. De handlar främst om din nuvarande ekonomiska situation, din sparhorisont och hur stor risk du är villig att ta.

Steg 3: Få ett investeringsförslag - justera eller godkänn

Avanza rekommenderar en av sex specialfonder. Avanza 1, 2, 3, 4, 5 eller 6. Du kan välja att acceptera förslaget, eller välja en annan fond. Du kan också skippa frågorna helt och hållet och istället välja den Autofond du vill ha genom att jämföra och välja från Fondlistan. 

Steg 4. Sätt upp ett automatiskt månadssparande/investerande

Den minsta möjliga insättningen är 1 krona. Minsta månadssparandet är 100 kronor per månad. Du kan givetvis ändra månadsbeloppet när som helst. Om du inte vill månadsspara, kan du välja att göra en enda insättning, eller sätta in mer pengar när det passar dig. 

Avanza auto omdöme och recension

Vi tycker att Avanza Auto har en bra tjänst. Avanza Autos låga avgifter gör att det blir en väldigt prisvärd spartjänst som absolut kan ses som en av de bättre sätten att spara och förvalta dina pengar genom. 

Avanza - logotyp
4/5

4 av 5 | Omdöme på Fondrobotar.se

Avanza auto avgifter

Vid lanseringen 2017 kostade specialfonderna totalt 0,5%. Vid skrivande stund har Avanza sänkt avgifterna för Auto, och nu kan du räkna med en total avgift på 0,33-0,37%. Den totala avgiften varierar något beroende på vilken Autofond du väljer att investera i. I den så ingår Autos förvaltningsavgift, avgiften för de underliggande fonderna och transaktionsavgifter för att köpa och sälja underliggande fondandelar.

Förvaltningsavgifter

En total avgift innebär både en förvaltningsavgift och fondavgifter. Förvaltningsavgiften är 0,2%. Det innebär att du betalar 0,2% av fondernas kostnader i avgifter till Avanza. Förvaltningsavgiften  för att hela tiden få en optimal innehållsfördelning och rebalansering av dina investeringar, med hjälp av Avanzas erfarna förvaltarteam.

Fondavgifter

Utöver förvaltningsavgiften så betalar du också en avgift för de utvalda aktiefonder, räntefonder, indexfonder och råvaror som Auto investerar i. Men eftersom att Avanza hela tiden förhandlar ner avgifterna så kommer du med Auto att kunna spara i fonderna till ett lägre pris än du hade kunnat göra själv.

FondrobotAvgift till fondrobotenTotal avgift
Sigmastocks0,35%0,35-0,39
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%
Opti0,50%0,82-0,88%
Avanza auto0,15%0,33-0,37%
Fundler0,15-0,49%0,24-1,13%
BetterWealth0,09-0,49%0,25-0,93%
Nordnet Robosave0,50%

0,90-0,98%

Vill du lära dig mer om andra robotrådgivare så kan du läsa på vår sida där vi jämför de olika fondrobotar.

Fördelar med robotrådgivaren

Fördelarna med Avanza Auto är flera. De främsta fördelarna har vi listat här nedanför:

Nackdelar

Avanza auto är inte en “riktig” robotrådgivare. Det verkar som att Avanza bank krystat fram den här lösningen och lanserar den som “robotrådgivare” för att möta kundernas önskemål. Det är inte en tillräckligt bra produkt att stå på egna ben, som exempelvis konkurrenterna Lysa och Opti. Avanza kommer undan med den här fondroboten bara för att de har så många andra bra funktioner.

Auto 1 innehåller hela 45% aktier, vilket är väldigt hög risk för kortsiktigt sparande.

Vanliga frågor om Avanza auto (FAQ)

Några av de vanligaste frågorna som har dykt upp vid arbetet av utvärderingen av Avanza auto. Du kan läsa mer frågor och svar om de fonder som Avanza auto innefattar på deras hemsida. 

Ja, kapitalförsäkring, insättningsgaranti och investerarskydd ingår i Avanza automatiskt. Då Avanza verkar under finansinspektionens granskande, gäller samma säkerheter som hos andra banker om bolaget Avanza skulle gå i konkurs. 

Tänk på att insättningsgaranti och investerarskyddet inte innefattar marknadens svängningar. Du kan förlora pengar om dina fonder går ner i värde, skydden innefattar endast Avanzas hantering av ditt konto.

Avanza auto gör sina investeringar i aktiefonder, indexfonder, räntefonder, och råvaror. Specialfonderna är skräddarsydda för att fördela dina investeringar så att du får högre avkastning sett till den risk du är villig att ta.

Ja, Avanza auto är lika säkert som andra aktiefonder och räntefonder. Tjänsten de erbjuder bygger på prisvinnande teori, men det betyder inte att din portfölj kan förlora pengar. Att spara pengar i aktiefonder är alltid riskfyllt, och om du inte är villig att ta någon som helst risk med dina investeringar är det bättre att spara på ett annat sätt.

Avanza - logotyp
4/5

4 av 5 | Omdöme på Fondrobotar.se

Disclaimer

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. 

En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. 

Sidan innehåller samarbetslänkar till bland annat Sigmastocks, Lysa, BetterWealth, Opti, Avanza och Nordnet. Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som rådgivning.

Källor

Vi har samlat all information från följande sajter:

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Innehåll

Rulla till toppen