Nordnet robosave omdöme och recension

Nordnet robosave robotrådgivning

I denna artikel kommer vi gå igenom vårt omdöme och recension för Nordnet robosave. Nordnet Robosave är en av de första fondrobotarna som lanserades i Sverige. Om du funderar på om Robosave är ett bra alternativ för dina investeringar, eller om du bara vill lära dig mer om robotrådgivning har du kommit rätt. Här går vi igenom vad Nordnet Robosave är för något, hur bra tjänsten är, och hur den står sig mot konkurrenterna. Välkommen till vår recension om Nordnet Robosave!

I denna artikeln får du bland annat lära dig:

Vad är Nordnet Robosave?

Nordnet Robosave är en fondrobot. Det är alltså en sorts finansiell rådgivning, där du betalar en mindre avgift för att investera i fonder utan att själv aktivt göra investeringsvalen. 

Robosave är en funktion från internetbanken Nordnet Bank. År 2020 hade Nordnet en miljon kunder, fördelat i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Banken fortsätter att expandera, och har enligt egna uppgifter tagit tillvara på privatkunders önskan att flytta över sparande, investeringar och lån från storbanker till digitala alternativ. 

Du kan alltså investera i fonder på egen hand via Nordnet bank. Du kan också välja att flytta hela ditt kapital till banken, med bolån och lönekonto etc. Men den här recensionen handlar om Robosave som funktion och investeringsverktyg, så det ska vi fortsätta att titta närmare på.

Många använder fondrobotar som ett komplement till exempelvis pensionssparande eller andra sorters börshandel. Den stora fördelen med att investera i fonder på det här sättet är att du som investerar slipper göra jobbet själv. Fondroboten sköter allt åt dig, från investering till utvärdering och rebalansering. 

När du börjar investera med Nordnet Robosave får du svara på några frågor gällande dina sparmål. Det handlar bland annat om vilken risk du är beredd att ta, hur lång din sparhorisont är, hur din familjesituation ser ut och hur mycket pengar du tänkt investera. 

Robosave räknar sedan ut vilka fonder som kan ge dig högsta möjliga avkastning, med minsta möjliga risk. Dina pengar kommer att placeras i ETF-fonder på olika marknader världen över. 

Till exempel: Om du vill spara kortsiktigt, 3-5 år, så kommer fondroboten att investera i en viss typ av ETF:er, med lägre risk och lägre avkastning. Medan du som investerar mer långsiktigt, säg 10 år eller mer, kommer att kunna spara i fonder med högre risk och högre avkastning. Detta är för att ett långsiktigt sparande kommer att kunna ta igen eventuella förluster från tillgångarna med högre risk, medan ett kortsiktigt sparande inte hinner göra det. Om du planerar att resa jorden runt om 2 år, vill du ju inte tappa delar av ditt kapital innan dess. Men om du däremot är 40 år och pensionssparar, är chansen mycket större att portföljen återhämtar sig innan det är dags för pensionen.

Andra fondrobotar, som exempelvis Opti och Avanza auto, rebalanserar och allokerar ditt sparande kvartalsvis eller årsvis. Nordnet Robosave skiljer sig här från mängden eftersom de utvärderar fonderna “allt eftersom”. Exakt vad det betyder kan vi tyvärr inte svara på, men enligt Nordnet så kommer ditt sparande utvärderas kontinuerligt, och pengarna kommer att återinvesteras vid behov i fonder med låg risk och högsta möjliga avkastning.

Du kan månadsspara med Robosave. Då ställer du in ett autogiro som drar minst 500 kronor per månad från ditt vanliga bankkonto (exempelvis ditt lönekonto). Pengarna investeras i din existerande portfölj. Om du vill allokera om fonderna i samband med en ny insättning så kan du givetvis göra det via dina sidor. Du kan när som helst göra extra insättningar, även om du har ett månadssparande.

Nordnet Robosave använder portföljteori som placerar ut dina tillgångar brett över marknaden, vilket har bevisats ge mer avkastning och lägre risk. Detta får du som sagt betala en viss avgift för. Argumenten för att spara i den här typen av portfölj, är helt enkelt att du som sparar helt enkelt inte kan göra lika smarta investeringar själv. 

Om detta stämmer eller ej är upp till var och en att bestämma. Visst kan det vara otroligt skönt för många att spara med en fondrobot, eftersom att man då slipper göra allt jobb som det innebär att investera i värdepapper. Så Nordnet Robosave är absolut något som kan hjälpa dig månadsspara med god avkastning – i utbyte mot vissa avgifter. 

Om du själv anser dig vara något av en investeringsexpert, och tycker om att ägna mycket tid och energi på dina investeringar, så är robotrådgivning förmodligen inget för dig.

Nordnet Robosave investerar kapitalet du sätter in i så kallade ETF-fonder.

Vad är ETF-fonder, och varför investerar Nordnet Robosave i dessa?

En börshandlad fond (ETF) är en typ av värdepapper som följer ett index, en sektor, en råvara eller annan tillgång, men som kan köpas eller säljas på en börs på samma sätt som en vanlig aktie kan. En ETF kan struktureras för att följa allt från priset på en enskild vara, till en stor och mångsidig samling värdepapper. ETF:er kan till och med struktureras för att följa specifika investeringsstrategier.

Ett välkänt exempel är Invesco (QQQ). Det är en börshandlad fond som följer Nasdaq-100 Index™, alltså de hundra högst värderade icke-finansiella bolag på Nasdaqbörsen. 

  • ETF:er kan innehålla många typer av investeringar, inklusive aktier, råvaror, obligationer eller en blandning av investeringstyper. En börshandlad fond innehåller omsättningsbara värdepapper, vilket betyder att den har ett pris som gör att den enkelt kan köpas och säljas. En ETF är alltså en bunt av värdepapper som handlas på en börs, precis som en aktie gör.

 

  • ETF-ernas aktiekurser fluktuerar hela dagen när ETF:n köps och säljs; detta skiljer den från vanliga fonder, som bara handlas en gång om dagen efter att marknaden stänger.

 

  • ETF:er kan innehålla alla typer av investeringar inklusive aktier, råvaror eller obligationer; vissa erbjuder innehav endast i Sverige, medan andra är internationella.

 

  • ETF:er erbjuder låga kostnadsförhållanden och färre mäklarprovisioner än att köpa aktierna individuellt.

 

  • Dessutom tenderar ETF:er att vara mer kostnadseffektiva och mer likvida jämfört med fonder.

 

Du kan följa ditt kapital och din portfölj på dina sidor hos Nordnet. Där kan du också läsa om det olika fonderna, och jämföra historisk avkastning. Om du tycker att något inte känns bra med allokeringen av ditt sparande, kan du enkelt justera dina investeringar så att din portfölj passar dina behov bättre.

Sammanfattningsvis kan vi säga att om ETF:er är något du tycker verkar intressant, kan Nordnet Robosave vara ett bra val. Om inte, kan du se dig om efter en annan robotrådgivare som passar din önskade investering bättre.

Disclaimer: Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som finansiell rådgivning. Vårt mål är att erbjuda en tjänst för att inspirera dig till en bättre privatekonomi. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondrobotar.se innehåller annonslänkar till de olika fondrobotarna.

Nordnet robosave robotrådgivning
4/5

4 av 5 | Omdöme på Fondrobotar.se

Börja investera med Nordnet Robosave idag

Att börja investera med Nordnet Robosave är enkelt och går ganska snabbt. Allt du behöver för att komma igång är ett BankID. Det är också bra om du redan vet ungefär hur mycket du vill börja med att investera, innan du sätter igång.

Steg 1. Besök Nordnet.se och skapa ett konto

Besök Nordnet.se/robosave och välj logga in eller skapa ett konto. Ange ditt personnummer och verifiera med BankID. När du ska investera i fonder, aktier och andra tillgångar gör du det med ett ISK, eller investeringssparkonto.

Steg 2. Svara på enkla frågor om dig själv och din situation

När du har loggat in eller skapat ett konto, väljer du “Börja spara”. Nu får du svara på några grundläggande frågor om dig själv. Detta är för att Nordnet fondrobot ska anpassas efter just dina förutsättningar, och dina sparmål.

Steg 3: Få ett investeringsförslag - justera eller godkänn

När du svarat på frågorna kommer du få ett förlag som passar din inställning till risk och sparande. Du kan välja att justera förslaget, eller godkänna de fonder som föreslagits.

Steg 4. Sätt upp ett automatiskt månadssparande/investerande

Ett automatiskt sparande innebär att du automatiskt sparar en viss summa pengar varje månad. Du kan välja att sätta in en engångssumma, eller bestämma ett månadsspar. Minsta möjliga investering är 500 kronor, och minsta månadsbelopp är också 500 kronor per månad. Du kan självklart välja att höja beloppet och investera mer pengar när som helst.

Nordnet Robosave omdöme och recension

Nordnet är en av Sveriges ledande fondrobotar. Nordnet robosave når inte riktigt upp till de förväntningar när det kommer till avgifter om man jämför med andra fondrobotar då det har en av de högsta avgifterna. 

Nordnet robosave robotrådgivning
4/5

4 av 5 | Omdöme på Fondrobotar.se

Nordnet Robosave avgifter

Att investera hos robosave kostar tyvärr en del pengar. Framförallt är förvaltningsavgifterna ganska höga, men å andra sidan betalar du ju för att dina investeringar ska nå framgångar, exempelvis med rebalansering. Finansiell rådgivning är tyvärr aldrig gratis, och att betala lite extra i avgift kan för många vara klokt, då de själva inte har tid eller kunskap för att förvalta sina pengar själva. 

Förutom förvaltningsavgift och fondavgifter ska du också skatta dina pengar som du investerat. Detta sker automatiskt med ett schablonbelopp, så du behöver inte själv räkna ut skatten på dina fonder. 

En annan avgift som tillkommer är valutaspread. Du får alltså betala en summa pengar för valutaväxling som sker när fondroboten investerar i fonder med andra valutor, som amerikanska dollar eller euro.

Förvaltningsavgifter

Nordnet är en av de dyraste fondrobotarna vi har recenserat. Deras förvaltningsavgift är hela 0,5% av ditt sparkapital årligen. Jämförelsevis finns andra fondrobotar där du betalar så lite som 0,2% av ditt kapital i förvaltningsavgift. Här får du som investerar väga för- och nackdelar, för att undersöka om Nordnet Robosave är värt den höga avgiften.

Fondavgifter

Fondavgifter är pengar du får betala för att “köpa in dig” i fonderna. Fondavgifterna ligger mellan 0,15 – 0,23%. Det är i samma prisklass som andra robotrådgivare. Det är också betydligt lägre än vad det kostar att spara i fonder med andra metoder, som exempelvis hos din fysiska bank, där det kan kosta uppemot 0,40%.

FondrobotAvgift till fondrobotenTotal avgift
Sigmastocks0,35%0,35-0,39
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%
Opti0,50%0,82-0,88%
Avanza auto0,15%0,33-0,37%
Fundler0,15-0,49%0,24-1,13%
BetterWealth0,09-0,49%0,25-0,93%
Nordnet Robosave0,50%0,90-0,98%

Vill du lära dig mer om andra robotrådgivare så kan du läsa på vår sida där vi jämför de olika fondrobotar.

Fördelar med robotrådgivaren

Att investera med Robosave har flera fördelar. Du slipper oroa dig för dina investeringar, eftersom att roboten gör allt jobb åt dig. Du kan alltså sova gott om nätterna med vetskapen om att roboten köper och säljer kapitalet med lägsta möjliga risk, samt högsta möjliga avkastning. Matematiska formlerna som används har historiskt sett alltid slagit index, även om detta inte är någon garanti inför framtiden.

De främsta fördelarna med är:

Nackdelar

Vi ska inte sticka under stol med att Nordnet Robosave har vissa nackdelar. Dessa är:

Vanliga frågor om Nordnet Robosave (FAQ)

Vanliga frågor och svar om Nordnet Robosave.

Ja, insättningsgaranti och investerarskydd ingår när du investerar med Robosave. Tänk dock på att detta inte garanterar att ditt kapital minskar i värde, insättningsgarantin täcker endast dina tillgångar om Nordnet Bank skulle gå i konkurs.

Robosave investerar i ETF’er, det är en sorts fonder som handlas med på börsen. ETF-fonder har relativt låga avgifter, i jämförelse med andra fonder.

Nordnet bank är en väletablerad bank under finansinspektionens tillsyn. Det betyder att också Robosave är en pålitlig tjänst, där du kan investera utan att bli lurad. Men som sagt, börsmarknaden svänger alltid och huruvida du får avkastning på ditt kapital eller ej går aldrig att säga säkert.

 

Tänk på att aldrig investera mer än vad du har råd att förlora. Marknaden är alltid volatil och kan svänga utan förvarning. För lägsta möjliga risk är det rekommenderat att sprida kapital till olika tillgångar, och inte lägga alla ägg i samma korg.

Nordnet robosave robotrådgivning
4/5

4 av 5 | Omdöme på Fondrobotar.se

Disclaimer

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. 

En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. 

Sidan innehåller samarbetslänkar till bland annat Sigmastocks, Lysa, BetterWealth, Opti, Avanza och Nordnet. Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som rådgivning.

Källor

Vi har samlat all information från följande sajter:

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Innehåll

Rulla till toppen