BetterWealth omdöme och recension

BetterWealth logo

I den här artikeln går vi igenom vårt omdöme och recension för BetterWealth. Vill du lära dig mer om robotrådgivaren så har vi samlat all information i den här artikeln som du bör läsa innan du väljer att investera genom fondroboten.

BetterWealth förvaltar automatiskt pengar för den som sparar i den. Fondroboten investerar genom en programmerad strategi som är utvald av BetterWealth.

I denna artikeln får du bland annat lära dig:

Vilka är BetterWealth?

BetterWealth beskriver sig själva som en smart och oberoende digital investeringstjänst. I dagligt tal brukar det kallas för en fondrobot. BetterWealth är en helt oberoende aktör. De klassas av Finansinspektionen som en oberoende rådgivare. 

Det innebär att de inte får vara beroende av någon annan aktör som ex fondbolag. Den enda de de får ta betalt av är kunderna som sparar hos dem. BetterWealth får inte ta emot någon ersättning från de fonder de placerar i. 

En fondrobot förvaltar automatiskt pengar åt de som sparar i den. Fondroboten är programmerad att investera enligt en viss strategi. Fondroboten investerar i fonder som är utvalda av BetterWealth. 

De väljer de fonder som är bäst utifrån den strategi BetterWealth investerar efter. BetterWealth investerar i ETFer. Det är en form av fond som är börshandlad. ETFer följer ofta något form av index och har i regel låga avgifter.

Hur fungerar en fondrobot och robotrådgivning?

En fondrobot är en automatiserad tjänst för att förvalta pengar. Fondroboten är egentligen ett datorprogram. Det är kodat att investera enligt en viss strategi. Fondbolaget väljer ut fonder som fondroboten kan placera pengar i. Sedan sköter fondroboten förvaltningen av pengarna automatiskt. Allt enligt den strategin som den är programmerad att följa. 

En fondrobot skall förvalta många olika människors pengar. Alla har olika förutsättningar för sitt sparande. Därför måste fondroboten anpassa förvaltningen individuellt. Det som skiljer människors syn på sparande kan sammanfattas i risk. Genom att ta risk med vårt sparande får vi ökad möjlighet till avkastning. Men hur stor risk vi vill ta är väldigt individuellt. Olika människor har också olika sparhorisont. Skall du spara regelbundet på lång sikt kan du ta högre risk. Skall du spara med ett kortsiktigt mål skall du ta liten risk. 

För att veta vilken syn just du har på ditt sparande ställer fondroboten frågor till dig. Det gör den när du börjar spara hos dem. Frågorna handlar om din ekonomi, sparande, syn på risk och vad du har för sparhorisont. Utifrån dina svar tar fondroboten fram ett placeringsförslag som är anpassat just efter dina förutsättningar och önskemål.  

Alla fondrobotar är programmerad efter olika investeringsstrategier. Viktiga grundtankar hos de flesta fondrobotarna är att sprida riskerna och investera i fonder eller andra produkter med låga avgifter. Faktorer som kan skilja sig mellan olika fondrobotar är strategi och vilken typ av fonder de investerar i. Det skiljer sig också hur aktivt de förvaltar och omplacerar spararnas pengar.

Disclaimer: Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som finansiell rådgivning. Vårt mål är att erbjuda en tjänst för att inspirera dig till en bättre privatekonomi. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondrobotar.se innehåller annonslänkar till de olika fondrobotarna.

BetterWealth logo
5/5

5 av 5 | Omdöme på Google

Så börjar du investera med BetterWealth

Här nedanför kommer vi gå igenom steg-för-steg hur du kommer igång med att öppna ett konto så du kan börja investera genom BetterWealth.

Steg 1. Besök BetterWealth.se och skapa ett konto

Börja med att besöka deras hemsida för att öppna ditt konto med länken nedanför. Sedan klickar du uppe i högra hörnet på ”Bli kund”.

Steg 2. Svara på enkla frågor från BetterWealth.

Nästa steg är att svara på frågan om du vill investera med ett specifikt mål eller inte. Då har du alternativen ”generell investering” och ”investering med mål” 

När du har valt ett av alternativen så kommer du behöva svara på några frågor där BetterWealth därefter ger investeringsförslag utifrån dina förutsättningar.

Skulle du vara osäker på om du vill göra en generell investering eller en investering med ett mål så kan du välja alternativet ”testa vår guide så väljer vi åt dig”. Detta kommer leda till att BetterWealth ställer ett flertal frågor till dig som gör att robotrådgivaren kommer rekommendera utifrån vad du har svarar på frågorna.

Steg 3. Fortsätt svara på resterande frågor och få ett investeringsförslag

Efter du har svarat på resterande frågor som BetterWealth kräver för att kunna göra sin bedömning så kommer fondroboten ge dig investeringsförslag där du kan välja vad som passar dig bäst.

BetterWealth logo
5/5

5 av 5 | Omdöme på Google

8 fördelar med BetterWealths fondrobot

Det är lätt att se fördelar med att spara i BetterWealth fondrobot. Du får dina pengar automatiskt förvaltade enligt en professionell strategi med bra riskspridning. BetterWealth analyserar risknivån i din portfölj dagligen. Det är ett bekvämt och smart sparande med många fördelar: 

1. Hög riskjusterad avkastning oavsett börsklimat

BetterWealth kombinerar akademisk forskning som belönats med nobelpriset i ekonomi med modern teknik. BetterWealth investerar i olika tillgångar för att sprida riskerna.

En del av strategin är också att genomföra dagliga kontroller av risknivån i kunderna portföljer. Portföljerna justeras i regelbundet för att alltid ha rätt riskprofil. Det ger möjlighet till en bra avkastningen i förhållande till den risknivå kunden valt.

2. De bygger din portfölj av indexfonder med låga avgifter

En viktig del i BetterWealth strategi är att hålla nere kostnaderna. Därför investerar de i indexfonder med låga avgifter. Oftast är det i så kallade ETFer som BetterWealth investerar i. 

ETF är en form av fond som är börshandlad. De följer oftast ett visst index och har låga avgifter. Det finns en mängd olika ETFer som följer olika index. 

3. BetterWealth är oberoende rådgivare

BetterWealth är klassad av Finansinspektionen som oberoende rådgivare. Det innebär att de enda de får ta betalt av är kunderna som sparar hos dem. De får inte ta emot några ersättningar från de fonder de investerar i.

4. Bolaget använder inte så kallade fonder-i-fonder eller blandfonder

BetterWealth investerar inte i fond-i-fond fonder eller blandfonder. BetterWealth investerar heller inte direkt i enskilda aktier eller obligationer. BetterWealth investerar i indexfonder som följer specifika index. Oftast är det en ETF som de investerar i. 

5. Automatiserar ditt månadssparande medans du kan tänka på annat

Att spara i en fondrobot är smart. Det är förmodligen det bästa sättet att spara för de allra flesta. En fondrobot förvaltar automatiskt dina sparpengar enligt en professionell strategi. De gör det också billigt. 

Ett sätt att göra sparandet ännu bättre är att göra det automatiskt. Genom att sätta upp ett automatiskt månadssparande behöver du inte bekymra dig om ditt sparande. 

Du vet att varje månad förs det över pengar till din fondrobot. Tänk igenom ditt sparande före du startar det. Du kanske vill spara på olika sätt. Välj då en nivå som blir lämplig för BetterWealth. 

Det är också viktigt att du tänker igenom syftet med ditt sparande och väljer en risknivå som passar dig och längden på ditt sparande. 

Det är skönt att ha ett väl genomtänkt sparande som dessutom sköts automatiskt. Då kan du lugnt ägna din fritid åt roligare saker!

6. Fondroboten genomför daglig riskkontroll

För att bedöma marknaden och därmed risken i din portfölj samlar BetterWealth in mängder av data. Det görs dagligen. 

Genom modern och smart teknik som till exempel maskininlärning analyseras datan. Utifrån det kan de bedöma hur risken ser ut i olika portföljer. 

Marknaden förändras hela tiden. Då förändras också risken i olika placeringar. För att du skall ha rätt risknivå justerar BetterWealth regelbundet din portfölj.

7. Bolaget genomför hållbara investeringar

Att investera hållbart är en av de stora trenderna inom investeringar just nu. Att investera hållbart är bra ur olika synvinklar. Många som sparar vill genom sina investeringar påverka företag till att bli mer hållbara. 

Även konsumenter vill köpa produkter och tjänster av företag som säljer miljövänliga produkter och tjänster. 

Det är också viktigt för många konsumenter att företag agerar socialt och etiskt ansvarsfullt. Hållbara företag får då en konkurrensfördel mot företag som inte bryr sig om de frågorna. 

När du börjar spara hos BetterWealth får du svara på olika frågor. Det är för att fondroboten skall kunna ta fram ett individuellt placeringsförslag till just dig. Då har du möjlighet att välja om du vill spara extra hållbart. 

BetterWealth har då valt fonder som är extra hållbara med samma möjlighet till avkastning.

8. BetterWealths robot genomför automatiska portföljjusteringar

BetterWealth kallar sina portföljer dynamiska. Eftersom marknaden hela tiden ändras bör risken i portföljen anpassas efter det. BetterWealth samlar dagligen in en mängd data för att analysera risken och svängningarna i marknaden. 

När marknaden ser ut att gå in i en mer volatil period minskar BetterWealth risken i portföljerna. När marknadsläget blir lugnare viktas portföljen om till tillgångar med högre förväntad avkastning. 

Målsättningen är att minimera förluster och maximera möjligheten till god avkastning. 

BetterWealth omdöme

Vårt BetterWealth omdöme sammanfattas i att den oberoende fondroboten är en bra tjänst både för nybörjare och rutinerade. Tack vare BetterWealth så analyseras marknaden varje dag för att justera din portfölj utifrån riksnivån.

Tjänsten har även hela 5 av 5 i betyg och omdömen från tidigare kunder på Google.

Vanliga frågor om BetterWealth (FAQ)

Här nedanför har vi samlat ihop och svarat på vanliga frågor som ofta ställs om BetterWealth.

BetterWealth investerar i ETFer. ETF är en börshandlad fond som oftast följer ett visst index. ETFer har i regel låga avgifter. 

BetterWealth tar en avgift på 0,75% av det kapital du sparar hos dem. Till det kommer avgifterna i de fonder BetterWealth sparar. Fondernas avgifter ligger mellan 0,04-0,45%. Även spread, skillnaden mellan köp och säljkurs på ETFer, är en liten kostnad som tillkommer. 

När du blir kund hos BetterWealth tar deras fondrobot fram ett individuellt placeringsförslag till dig. Börjar du spara hos dem kommer de aktivt förvalta dina pengar efter den planen. BetterWealth har valt de bästa och mest prisvärda fonderna för den strategi de investerar efter. 

BetterWealth anger man bör kunna investera 50.000kr för att bli kund hos dem. Det går dock att börja med en mindre summa och även att månadsspara mindre belopp. 

Om värdet sjunker på ditt konto under minimigränsen händer ingenting. Du behöver heller inte agera själv. Tar du ut pengar som gör att portföljen minskar under 50.000 kr kommer BetterWealth att kontakta dig. 

I regel justerar BetterWealth din portfölj en gång per kvartal. Händer något oväntat på marknaden kan det ske oftare. BetterWealth justerar din portfölj för att du skall ha den risk som passar dig. 

BetterWealth har tillstånd och står under Finansinspektionens tillsyn. Insättningsgaranti och investeringsskydd gäller. Du äger själv dina fonder som BetterWealth investerar åt dig i. 

Som svensk privatperson sparar du hos BetterWealth med ISK konto. Det är smart och smidigt att spara med ISK. Skatten beräknas på värdet av ditt konto. Den är uträknad och förtryckt på din deklarationsblankett. 

BetterWealth har tre olika portföljtyper. Det är buffert, generella investeringar och pension. Du får ett individuellt förslag med fördelning mellan de olika portföljerna när du blir kund hos dem. Buffert är för kort sikt och mer tryggt. Pension är för långsiktigt sparande och har mer risk. Du kan också välja själv vilken eller vilka av de olika portföljerna du vill spara i. 

Om du sparar i BetterWealth som svensk privatperson investeras dina pengar via ISK. ISK är ett smart och smidigt sätt att spara. Du behöver inte oroa dig för någon administration och det är skattemässigt gynnsamt. 

Ja, om du har ett svenskt aktiebolag. Företag investerar via så kallade värdepapperskonton. 

VaR är ett sätt att mäta risken i en portfölj. Måttet anger sannolikheten för att en portfölj skall tappa ett visst värde under en viss tidsperiod. 

Traditionellt sett har diskretionär förvaltning varit när en bank eller mäklarfirma förvaltat andras pengar. Oftast har det varit en dyr lösning för förmögna personer. I princip är en är en fondrobot en modern och smart variant av diskretionär förvaltning. 

BetterWealth investerar i olika tillgångar över hela världen. Men BetterWealth har inte som mål att slå ett visst index. Deras mål är att ge dig så bra avkastning som möjligt i förhållande till den risknivå du valt. 

För att flytta ditt sparande till BetterWealth måste du först sälja av dina fonder eller aktier. Därefter gör du en överföring av pengarna till BetterWealth. Tänk på att en försäljning av värdepapper kan utlösa skatt för dig. 

BetterWealth har tillstånd av finansinspektionen. De står även under deras tillsyn. 

Nej, det kostar inget att avsluta sitt konto och sparande hos BetterWealth. Ditt sparande är heller inte låst, du kan avsluta det när du helst önskar göra det. 

Hur ser BetterWealth avkastning ut historiskt?

Före du blir kund hos BetterWealth vill du säkert veta hur de avkastat historiskt. BetterWealth är relativt nystartade, men på deras hemsida kan du simulera hur avkastningen skulle sett ut sedan 2004. Det är intressant att se hur portföljer med olika risk utvecklas och vilken avkastning de haft. Det är också spännande att se hur de klarat olika turbulenta tider på börsen. 

Högriskportföljen

Den portfölj med högsta möjliga risk som BetterWealth erbjuder har 25% VaR. VaR är ett mått för att bedöma hur stor sannolikhet en portfölj kan tappa ett visst värde under en angiven period.

Under 2019 gav den en avkastning på 25,6%. Det var visserligen mindre än Stockholmsbörsens index. Men vid börsfall var högriskportföljens nedgång mindre än börsindex. I förhållande till risk har spararna i den portföljen fått en mycket hög avkastning. 

2020 har varit ett utmanande år för alla som investerar. Under våren föll världens börser kraftigt i samband med Covid-19 pandemin. Det har märkts på högriskportföljens utveckling. Den här typen av ras kommer då och då av olika anledningar. Det visar på vikten av att spara och investera långsiktigt. 

Det går att simulera högriskportföljens avkastning tillbaka till 2004. Sedan dess har den ökat med ca 320%. Detta trots att det varit flera större börsnedgångar under tiden.

Lågriskportföljen

Även de som sparade i den portfölj med minst risk fick god avkastning i förhållande till dess risk 2019. VaR i den portfölj med lägst risk är 6%. Avkastningen för den portföljen var 2019 +6,8%

Lågriskportföljen har som väntat klarat börsnedgången i samband med Covid-19 betydligt bättre. Endast en mindre nedgång skedde. Simulerar vi avkastningen tillbaka till 2004 har lågriskportföljen avkastat 123%.

BetterWealth logo
5/5

5 av 5 | Omdöme på Google

BetterWealth avgifter

BetterWealth tar ut en avgift på 0,75% per år. TIll det kommer avgifterna för de fonder BetterWealth investerar i. De ligger mellan 0,04% och 0,45% Handel med ETFer medför också en så kallad spread. Det är skillnaden mellan köp och säljkurs. BetterWealth beräknar den till 0,02%

Svenska privatpersoner investerar i BetterWealth genom ISK. ISK är ett schablonbeskattat konto som gör att du får betala lite skatt varje år. Skatten baseras på värdet av ditt ISK.

FondrobotAvgift till fondrobotenTotal avgift
Sigmastocks0,35%0,35-0,39
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%
Opti0,50%0,82-0,88%
Avanza auto0,35%0,40-0,50%
Fundler0,15-0,49%0,24-1,13%
BetterWealth0,09-0,49%0,25-0,93%
Nordnet Robosave0,50%

0,90-0,98%

Vill du lära dig mer om andra robotrådgivare så kan du läsa på vår sida där vi jämför de olika fondrobotar.

Förvaltningsavgift

BetterWealth tar inte ut några dolda avgifter. Förvaltningsavgiften som är 0,75% täcker BetterWealths kostnader, inklusive administration och handel mm. 

Vilka avgifter är inte inkluderade?

Den viktigaste delen som BetterWealths avgift inte inkluderar är avgifterna till fonderna. Olika fonder tar ut olika avgifter men de ligger mellan 0,04% och 0,45%. Till det tillkommer skillnaden mellan köp och säljkurs för ETFer. Den kostnaden beräknas till ca 0,02%

Inga andra dolda avgifter

Förvaltningsavgiften är den enda synliga avgiften. Till det kommer avgifterna och spreaden för fonderna. Inga andra dolda avgifter tillkommer. När du deklarera kommer du att betala en skatt som baseras på värdet av din ISK. 

Risker med att investera genom BetterWealth

BetterWealth har de tillstånd som krävs och står under Finansinspektionens tillsyn. Kunderna är skyddade med insättningsgaranti och investeringsskydd. Kunderna står också som ägare till de fonder de investerar i via BetterWealth. 

Att investera i en fondrobot som BetterWealth är att investera i den strategin de tillämpar. Det går att ta del av forskningen bakom strategin via BetterWealth hemsida. I korthet går den ut på att sprida riskerna genom att investera i många olika tillgångar. 

För att begränsa riskerna följer BetterWealth upp hur marknaden utvecklas. Det görs genom daglig avancerad insamling av mängder av olika data. Dessa analyseras och tolkas med modern teknik. 

BetterWealths algoritmer ser till att du har den risk som passar ditt sparande efter det marknadsklimat som råder för tillfället. 

För att BetterWealth skall investera rätt enligt sin strategi måste den vara rätt programmerad. De smart algoritmer som läser av data dagligen måste tolka informationen rätt och fondrobten måste ta rätt beslut utifrån detta. 

Simuleringar för hur BetterWealth presterar visar att den haft bra avkastning historiskt. Men historisk data är ingen garanti för hur den kommer lyckas i framtiden.

Risker med fondrobotar

Att investera via fondrobotar är ett smart och bekvämt sätt för de flesta att spara. Det finns risker med alla investeringar och sparande. Utan att ta risk finns det ingen möjlighet till att få avkastning.

Sparande i en fondrobot sker enligt professionellt framtagna strategier. Stor vikt ligger i regel på riskspridning. Som privatperson kan det vara svårt att själv åstadkomma den riskspridningen en fondrobot ger. 

Det är viktigt att förstå en fondrobot rätt när du börjar spara hos dem. En fondrobot investerar visserligen efter en viss strategi. Men den anpassas alltid individuellt efter varje kunds förutsättningar. För att veta hur just din ekonomi och mål med sparande ser ut ställer fondroboten frågor till dig.

Det gör den när du blir kund hos dem. Ta dig tid och tänk igenom frågorna noga. Det är dina svar där som avgör hur ditt sparande hos fondroboten blir. Viktiga frågor är din sparhorisont och syn på risk. De flesta kanske tänker att de inte vill ta risk. Men då blir den förväntade avkastningen också låg. En bra tumregel är att ju längre sparhorisont du har ju större risk kan du ta. 

Fondrobotar investerar i fonder. Dessa fonder har de valt ut på ett noggrant sätt. Men det kan finnas tillfällen då det är svårt att sälja fonder till rätt pris. Är det turbulent på marknaden vill många sälja. Fonder kan då ha svårt att själva sälja sina tillgångar till rätt pris. 

Det är viktigt att vara långsiktig i sitt sparande. En börsturbulens skall inte vara det som gör att du säljer. Sparar du regelbundet på lång sikt kommer du ibland att köpa billigt och ibland dyrt. Sparar du till ett visst mål så agera likadant i god tid före du behöver pengarna. Dra ned på risken i god tid eller sälj av lite då och då. 

Den största risken för de flesta är att de inte sparar. Att spara regelbundet via en fondrobot är ett bra sätt att spara. Se till att du sparar med en risknivå som passar just din sparhorisont och ekonomi. 

Du skall ha olika former av sparande. Du skall ha buffert för oförutsedda utgifter på ett bankkonto med insättningsgaranti. Övrigt sparande kan du ta mer risk på, beroende på vad du har för mål. Det är inte fel att ha en del av det sparandet i en fondrobot.

Risker på börsen

Det finns gott om faktorer som påverkar börsen och gör den riskfull. Politiska beslut, oron i världen, centralbankers beslut, konjunktur och mycket annat avspeglas på marknaden. 

Samtidigt är aktier ett av de absolut bästa sätten att få avkastning på sina pengar. Det är kanske kombinationen av risk och möjlighet som gör att börsen är så spännande.  

Historiskt sett har börsen varit ett av de bästa sätten att förvalta sina pengar. Då och då kommer det stora börsfall av olika anledningar. Det kan vara bra att titta tillbaka hur börsen utvecklats historiskt. 

De börsnedgångar som känts jobbiga när de inträffat har historiskt vänt till nya uppgångar. De som har sparat långsiktigt har kunnat utnyttja nedgångarna till att köpa billigt. 

Att spara på börsen är känslomässigt utmanande, både när det går upp och ned. Det är viktigt att ha en tydlig plan för hur du investerar och vad du har för mål med ditt sparande. Det kan hjälpa dig att hantera känslorna vid kraftig börsoro. 

Är du inte beredd att ta någon risk kommer du inte att få någon avkastning. Det är lätt att bli orolig när någon nämner ordet risk i samband med att spara. Att riskera sina sparpengar är det självklart ingen som vill. Men genom att lära sig hantera risk går den att minska, samtidigt som du har kvar möjligheten till avkastning.  

Ett sätt att minska risken är att sprida ut sina investeringar. Köper du bara aktier i ett bolag kan det gå dåligt. Då förlorar du pengar. Men köper du aktier i flera olika företag i olika branscher och på olika marknader ökar sannolikheten för att de allra flesta kommer att gå bra. 

Det är lätt att hoppa på hajpade förhoppningsbolag. De lovar att förändra världen men har inga intäkter. Det finns säkert en del av dem som kommer bli bra investeringar, men ännu fler kommer att bli dåliga. Bra kriterier kan vara att investera i historiskt lönsamma bolag, gärna som ger aktieutdelning och som växer. 

Ett annat sätt att minska sina risker är att investera regelbundet. Det är svårt att veta om börsen eller en aktie är billig just idag. Men månadssparar du kommer du ibland att köpa billigt och ibland dyrt. 

Månadssparar du samtidigt som du investerar i olika företag eller marknader har du lagt en bra grund för ett framgångsrikt sparande. Ett sådant sparande får du om du sparar regelbundet via en fondrobot. 

Ytterligare ett sätt att minska sitt sparande är att investera en del utanför börsen. Det kan vara i räntor och obligationer, råvaror eller någon alternativ investering. Sparar du i en fondrobot får du också exponering mot räntor, obligationer och råvaror.

Disclaimer

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. 

En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. 

Sidan innehåller samarbetslänkar till bland annat Sigmastocks, Lysa, BetterWealth, Opti, Avanza och Nordnet. Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som rådgivning.

Källor

Vi har samlat all information från följande sajter:

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Innehåll

Rulla till toppen