Lysa omdöme och recension

Lysa fondrobot

I denna artikel kommer vi gå igenom vårt omdöme och recension för Lysa fondrobot. Vill du lära dig ännu mer om Lysa så är denna artikeln perfekt för dig. Vi har samlat all information om robotrådgivaren som du bör läsa innan du väljer att investera.

Lysa förvaltar automatiskt dina pengar. Fondroboten investerar genom en programmerad strategi som bygger på akademisk forskning.

I denna artikeln får du bland annat lära dig:

Disclaimer: Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som finansiell rådgivning. Vårt mål är att erbjuda en tjänst för att inspirera dig till en bättre privatekonomi. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Fondrobotar.se innehåller affiliatelänkar till de olika fondrobotarna.

Vilka är Lysa?

Lysa är ett svenskt företag som driver en så kallad fondrobot. Företaget startades med visionen att erbjuda ett bättre, billigare och mer transparant sparande än vad som är traditionellt. Deras namn är tänkt att visa att de “lyser upp en bransch.” 

Traditionellt har de som sparat varit beroende av sin banks utbud av sparprodukter. Deras sparande har också styrts av de råd banktjänstemannen gett. På senare år har det blivit lättare att styra sitt eget sparande. Moderna nätmäklare har ökat utbudet av sparprodukter och sänkt kostnaderna.

Men att spara och investera på rätt sätt är svårt. Dels kräver det tid och kunskap att läsa på och bedöma olika aktier eller fonder. Det kanske känns jobbigt att ta investeringsbesluten själv. När media rapporterar om börsfall är det lätt att sälja i panik. Det är för den delen också lika lätt att köpa vid fel tillfälle. När kvällstidningarna rapporterar om de som tjänat stora pengar på en börsuppgång är det lätt att också köpa för att inte missa tåget. Ofta kan det vara nära en topp. 

Att investera rätt är egentligen inte svårt så länge du kan hålla dina känslor borta. En fondrobot är programmerad att placera efter en viss strategi. Den har inga känslor utan agerar som den är programmerad. Det är en sådan fondrobot Lysa driver. 

Viktiga ledord för Lysa är individanpassat, evidensbaserat och transparent. Lysas fondrobot skapar ett sparande som är helt anpassat efter hur du vill ha ditt sparande. Den viktigaste aspekten i det är vilken risk du är villig att ta. Du kan också välja om du vill spara extra hållbart. 

Lysas strategi bygger på akademisk forskning. Viktiga delar i den forskning är hur risk, kostnader och diversifiering ökar avkastningen. Det är viktigt att nå en bra avkastning med begränsad risk. 

Lysa vill vara transparenta med allt de gör. De har en enkel prissättnings och redovisar sina investeringar öppet. De får inga kickback eller annan ersättning från något fondbolag.

Hur fungerar en fondrobot och robotrådgivning?

Genom att studera historisk data går det att ta fram lönsamma strategier för att investera. En strategi behöver inte vara speciellt komplicerad, snarare tvärt om. Dessa strategier är heller inga hemligheter. Egentligen borde de allra flesta själva kunna investera efter en bra och enkel strategi. Alla har dock inte tiden eller intresset att investera själva. Investeringar påverkas också mycket av känslor. Det är svårt att ta kloka beslut när det är turbulent på börsen. 

Genom att programmera ett dataprogram med en investeringsstrategi skapas en fondrobot. Fondroboten instrueras också vilken typ av produkter den har möjlighet att investera i. Fondroboten placerar alltså dina pengar automatiskt efter en viss strategi. En fondrobot bryr sig inte om känslor som girighet eller rädsla. Den agerar som den är programmerad att göra.   

Eftersom alla människor trots allt har olika förutsättningar och mål med sitt sparande måste det individanpassas. En viktig fråga är hur stor risk du är villig att ta. Det har både med den egna personligheten att göra, men också syftet med ditt sparandet. 

För att fondroboten skall veta hur just du vill spara kommer den att ställa frågor till dig. När du blir kund hos en fondrobot får du börja med att svara på olika frågor om din ekonomi, sparande och syn på risk. Utifrån det tar fondroboten fram ett individuellt investeringsförslag just för dig. 

En fondrobot förvaltar dina pengar efter en professionell strategi. Den gör det automatiskt och anpassat efter dina önskemål. Det är ett bra och bekvämt sparande.

Disclaimer: Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som finansiell rådgivning. Vårt mål är att erbjuda en tjänst för att inspirera dig till en bättre privatekonomi. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondrobotar.se innehåller annonslänkar till de olika fondrobotarna.

Lysa fondrobot
4.8/5

4,8 av 5 | Omdöme på Trustpilot

Affiliatelänk

Så börjar du investera med Lysa

Investera med Lysa fondrobot är väldigt enkelt och här nedanför kommer vi gå igenom steg-för-steg hur du kan öppna ett konto och börja investera i Lysa.

Steg 1. Besök Lysa.se och skapa ett konto

Börja med att klicka på länken nedanför för att komma in på Lysas hemsida. Sedan klickar du på ”bli kund här” för att börja registrera dig

Affiliatelänk

Steg 2. Öppna ett ISK konto hos Lysa

Nästa steg är att öppna ett ISK konto hos Lysa som du kan göra enkelt med BankID verifiering.

Steg 3. Sätt in pengar och börja investera

Sista steget är att börja investera och det gör du genom att sätta in de pengar som du vill investera med. Tänk på att aldrig investera pengar du inte har råd att förlora.

Lysa fondrobot
4.8/5

4,8 av 5 | Omdöme på Trustpilot

Affiliatelänk

8 fördelar med Lysas fondrobot

Det finns många fördelar med att spara i Lysas fondrobot. Det går att sammanfatta med att du får ett automatiserat sparande enligt en professionell strategi. Det är enkelt och bekvämt. Några fördelar med det som sticker ut är:

1. Hög riskjusterad avkastning

Alla vill självklart ha så hög avkastning som möjligt på sitt sparande. Samtidigt vill de flesta säkert inte ta allt för stor risk. Ett sätt att minska risken är att investera i olika produkter och marknader. Det kallas diversifiering. 

När du blir kund hos Lysa får du svara på olika frågor om din ekonomi och sparande. Utifrån det tas ett portföljförslag fram till dig. Sparar du på lång sikt och är villig att ta mer risk kommer ditt portföljförslag innehålla mest aktier. 

Vill du ha mindre risk kommer andelen räntor och obligationer bli högre. Utifrån den risknivå du valt skall du få så bra avkastning som möjligt.

2. De bygger din portfölj av indexfonder med låga avgifter

En viktig del i den strategi Lysa investerar efter är låga avgifter. Genom att investera så mycket som möjligt i produkter med lägre avgift höjs avkastningen. 

Exempel på sådan produkter kan vara indexfonder eller ETFer. En ETF är en form av fond om är börshandlad. De följer oftast olika index och har i regel låga avgifter.

3. Lägsta avgiften av de svenska fondrobotarna

Lysa lever själv upp till uppfattningen om att låga avgifter är viktig för ett framgångsrikt sparande. Deras avgift är lägst bland de svenska fondrobotarna. Jämfört med några andra fondrobotar är Lysas avgift ungefär hälften mot vad dessa tar ut. 

4. Ju mer du sparar desto lägre blir avgiften

Lysas avgifter är låga för alla oavsett sparbelopp. Har du större belopp blir Lysas avgift något lägre och sjunker ytterligare ju mer du sparar hos dem. 

5. Automatiserar ditt månadssparande medans du kan tänka på annat

Att spara i en fondrobot är bekvämt. Du vet att dina pengar förvaltas efter en professionell strategi. Vill du göra ditt sparande än mer bekvämt kan du börja med automatiserat månadssparande i Lysa. 

Dels vet du att ditt sparande verkligen blir av. Det är också bra att köpa regelbundet. Det är ett av de bästa sätten för att sprida sina risker. 

6. Mycket transparant och bra dashboard där du kan följa dina investeringar

Lysa informerar öppet vad de investerar dina pengar i. När omplaceringar görs får du mejl om det. Lysa är helt oberoende mot de fonder de investerar i. De väljer dem som är bäst enligt deras strategi. Du kan också följa ditt sparande tydligt i inloggat läge på Lysas hemsida. 

De accepterar heller inga kickbacks eller andra ersättningar från fonder. Det är också därav fondroboten heter Lysa, det vill “lysa upp” en bransch som tidigare inte varit helt transparent och kundvänlig.

7. Erbjuder mycket bra riskspridning

Oavsett vilken risknivå du väljer kommer Lysa investera i många olika produkter och marknader. Det är en bra grund för att minska riskerna i ditt sparande.

8. Hjälper dig att vara passiv och långsiktig

En stor risk för den som investerar är att sälja när börsen rasar. Lika lätt är det att investera mer än man tänkt sig när kvällstidningarna rapporterar om hur mycket börsen gått upp. 

Att investera via en fondrobot kan vara ett sätt att undvika att göra misstag på känslomässiga grunder. Ditt sparande på Lysa påverkas självklart också när det är börsras. 

Försök tänka att det är fondroboten som skall sköta omplaceringar, inte du. Du skall fortsätta spara enligt din långsiktiga plan. Börsras och turbulens är en naturlig del av marknaden som inträffar då och då. 

Det är viktigt att ha en plan för sitt sparande. Bestäm dig för hur mycket du vill spara genom Lysa exempelvis varje månad. Det är också viktigt att tänka igenom de frågorna som Lysa ställer till dig när du blir kund hos dem. 

Hur lång är din sparhorisont? Hur ser du på risk. Ta god tid på dig att svara på de frågorna så har du ett sparande som gör att du sover gott om natten.

Lysa omdöme

Vårt Lysa omdöme sammanfattas i att fondroboten har den lägsta avgiften bland de svenska robotrådgivarna. Lysa bygger din portfölj smart av indexfonder med låga avgifter.

Tjänsten har även hela 4.8 av 5 i betyg och omdömen från tidigare kunder på Trustpilot.

Vanliga frågor om Lysa (FAQ)

Här nedanför har vi samlat ihop och svarat på vanliga frågor som ofta ställs om Lysa.

Lysa investerar i fonder och börshandlade fonder, så kallade ETFer. En viktigt del av Lysa är att investera i fonder med låga avgifter. Därför investerar de främst i fonder som följer olika index. 

Kostnaderna för Lysa kan delas in i olika delar. Avgiften till Lysa beror på storleken av ditt sparkapital. Den kan dock aldrig bli högre än 0,24%. Till det kommer avgifterna för de fonder Lysa investerar i och transaktionskostnader. 

För förvaltningsavgiften till Lysa får du dina pengar automatiskt placerade och förvaltade enligt en professionell placeringsstrategi. Lysa kommer att placera efter dina riktlinjer och den risk du är villig att ta. Lysa kommer automatiskt placera och sköta dina investeringar enligt den inriktning du angav när du blev kund hos dem. 

Lägsta belopp för engångsinsättningar är 100 kr. Det gäller vid inbetalning via bankgiro. Lysa har också andra alternativ att föra över pengar som ex Swish. Då är minsta belopp 1000 kr. Minsta belopp som är möjligt att månadsspara är 200 kr. 

Sjunker ditt sparande under minsta investeringsgräns händer ingenting. 

När du blir kund hos Lysa får du svara på olika frågor om din ekonomi och sparande. Utifrån det tar Lysa fram ett placeringsförslag. Olika tillgångar utvecklas på olika sätt. När fördelningen förändras mot ditt placeringsförslag kommer Lysa att justera din portfölj. 

 

En viktig anledning till att Lysa justerar din portfölj beror på forskningen som ligger bakom deras strategi. Enligt den blir avkastningen högre om portföljen löpande justeras till den ursprungliga fördelningen mellan produkter.

Lysa är en säker tjänst. De har tillstånd från Finansinspektionen och står under myndigheternas övervakning. Du omfattas av insättningsgaranti och investerarskydd. Insättningsgarantin gäller från pengarna kommit in till Lysa till de investerats. Den gäller också från att fonder säljs och pengarna betalats ut till dig.  

 

Dina pengar investeras i fonder som förvaras utanför Lysa. Om det händer något med Lysa är dina besparingar skyddade. Du står själv som ägare till de fonder du äger via Lysa.

Som svensk privatperson investeras dina pengar i ett ISK. ISK är ett schablonbeskattat konto. Du slipper att deklarera och betala skatt för enskilda affärer. Istället betalar du en skatt som är baserat på värdet av ditt ISK. Allt är förtryckt på din deklaration. 

När du blir kund hos Lysa får du svara på olika frågor. Det handlar om din ekonomi, ditt sparande och syn på risk. Utifrån det tar Lysa fram ett placeringsförslag. Det är viktigt att du tar god tid på dig när du svar på frågorna. Det gör att ditt placeringsförslag blir så bra som möjligt utifrån hur du vill ha ditt sparande. 

Som svensk privatperson investeras dina pengar på ett investeringssparkonto. ISK är ett enkelt och förmånligt sätt att spara på. Du slipper att deklarera enskilda affärer. Istället betalar du en skatt som beräknas av värdet på ditt konto. 

Alla företag kan investera i Lysa. Företag kan dock bara investera via VP-konto. 

Diskretionär förvaltning innebär att någon förvaltar en annan persons eller företags pengar. Traditionellt sett har det varit banker eller mäklare som förvaltat förmögna människors kapital. Oftast har det varit en dyr och exklusiv tjänst. I princip kan man säga att en fondrobot är en modern form av diskretionär förvaltning. Fondroboten Lysa till exempel förvaltar företag och privatpersoners pengar. Det är numera en billig och smart tjänst som är tillgänglig för de allra flesta. 

Har du ditt sparande på ett ISK-konto på en annan bank hjälper Lysa dig med att flytta det. Du begär det via inloggat läge hos Lysa. Annat sparande är endast möjligt att flytta genom att sälja av och föra över likviderna till Lysa. 

Lysa har de tillstånd som krävs av Finansinspektionen. De står också under Finansinspektionens tillsyn. 

Det kostar inget att avsluta sitt sparande hos Lysa. Det kostar heller ingenting att ta ut pengar från sitt sparande hos Lysa. 

Hur ser Lysas avkastning ut historiskt?

Lysas avkastning påverkas av hur din riskfördelning ser ut. På sin hemsida redovisar Lysa tydligt hur avkastningen ser ut vid olika riskfördelningar och för olika perioder. 

Lysa är relativt nystartat. För att få en bild av hur deras strategi har fungerat historiskt har de simulerat den. Även det finns på Lysas hemsida. Det kan vara intressant att jämföra hur portföljer med olika delar av aktier och räntebärande har utvecklat sig under både börsuppgångar och börsfall. 

Det kan vara bra att studera hur utvecklingen varit under olika perioder före du blir kund hos dem. När du öppnar konto hos Lysa får du svara på olika frågor om ditt sparande och syn på risk.

Högre risk innebär sannolikt större svängningar i portföljen men också högre avkastning på sikt. Det kan ändå vara mentalt jobbigt de tider tider värdet på ens portfölj faller. Högre risk skall bara kombineras med lång sparhorisont. Sparar du på kortare sikt skall du välja mindre risk.

Lysa fondrobot
4.8/5

4,8 av 5 | Omdöme på Trustpilot

Affiliatelänk

Lysa avgifter

De avgifter du behöver tänka på är Lysas förvaltningsavgift. Den kan aldrig bli högre än 0,24%. Sparar du större summor blir den något lägre. Fonderna och ETFerna Lysa investerar i tar ut förvaltningsavgifter. Lysa investerar alltid i billigast möjliga fonder som motsvarar deras krav och specifikationer. Det kan till exempel vara billiga indexfonder. Det tillkommer även transaktionsavgift. 

Exakt hur stor avgiften blir beror på hur ditt sparande ser ut. Lysa har ett ex på sin hemsida där en portfölj med 75% aktier och 25% räntebärande blir 0,388% i avgifter. 

Lysa är öppna med sina avgifter och det går att simulera på deras hemsida vad ens sparande får för avgifter före man blir kund hos dem. 

Eftersom investeringarna sker på ett ISK måste du betala en schablonskatt. Den baseras på värdet på ditt konto och är uträknad och färdigtryckt på din deklaration. Du behöver inte betala någon skatt på de vinster du gör när du investerar i Lysa på ett ISK.

Affiliatelänkar:

FondrobotAvgift till fondrobotenTotal avgift
Sigmastocks0,35%0,35-0,39
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%
Opti0,50%0,82-0,88%
Avanza auto0,35%0,40-0,50%
Fundler0,15-0,49%0,24-1,13%
BetterWealth0,09-0,49%0,25-0,93%
Nordnet Robosave0,50%

0,90-0,98%

Vill du lära dig mer om andra robotrådgivare så kan du läsa på vår sida där vi jämför de olika fondrobotar.

Förvaltningsavgift

Lysas egen avgift är maximalt 0,24% Det är den avgiften som skall göra att företaget Lysa kan betala sina kostnader och gå runt. 

Vilka avgifter är inte inkluderade?

Förutom Lysas avgift tillkommer de olika fondernas förvaltningsavgifter. En viktig del i Lysas strategi är att hålla nere kostnaderna. Därför väljer de billigaste möjliga fonder eller ETFer. Till det kommer också en transaktionskostnad. 

Svenska privatpersoner sparar i Lysa via ISK. Ett ISK schablonbeskattas. Det innebär att du betalar en liten skatt som baseras på värdet av ditt konto. Det är förtryckt när du får din deklaration. Du behöver inte deklarera och betala skatt för någon vinst du gör på ditt sparande hos Lysa. 

Inga andra dolda avgifter

Lysa är transparent med de avgifter som belastar ditt sparande. De har en funktion på sin hemsida där du kan simulera hur mycket avgift just ditt sparande kommer att få. 

Det skiljer sig lite beroende på vilken fördelning mellan aktier och räntor som ditt sparande har. Vid större sparande blir också Lysas förvaltningsavgift lite lägre. 

Risker med att investera genom Lysa

När du investerar i Lysa investerar du i den förvaltningsstrategi de valt. Den kan vara svår att bedöma på egen hand. Den är framtagen med akademisk forskning och har visat sig fungera bra historiskt. Historisk avkastning är ingen garanti för att den fungerar bra även i framtiden. 

Risker med fondrobotar

Att investera genom fondrobotar är förmodligen en bra strategi för de allra flesta. Du får dina pengar förvaltade enligt en professionellt framtagen strategi. Eftersom det är automatiserat sker det också till låga avgifter. 

Alla fondrobotar är programmerade efter olika strategier. Många liknar varandra. Grunden brukar vara att diversifiera sitt sparande.  Kunden får välja vilken risknivå den vill ha i sitt sparande och sparhorisont. Strategierna är väldokumenterade och har fungerat bra historiskt. Hur de kommer att fungera i framtiden återstår att se. Marknaden förändras på olika sätt. Exempelvis spelar olika stimulanspaket från centralbanker stor roll just nu. 

Som med alla andra investeringar är det bra att sprida sina risker. Det är också bra att spara regelbundet och följa upp sina investeringar. Motsvarar fondroboten dina förväntningar jämfört med hur marknaden utvecklas? 

En viktigt del hos alla fondrobotar är de frågor du får svara på när du börjar spara hos dem. Det handlar om din ekonomi, sparhorisont och hur du ser på risk. Utifrån det skapar fondroboten ett placeringsförslag som passar dig. Det är viktigt att förstå de frågor fondroboten ställer på rätt sätt. 

Exempelvis kan många tycka att de inte vill ta någon risk med sitt sparande. Risk är dock en förutsättning för att få avkastning på sina pengar. Vill du inte ta risk får du ingen avkastning. 

Den största risken med sparande för många är att de inte sparar alls. Då är ett genomtänkt sparande via en fondrobot ett mycket bra alternativ. Spara långsiktigt och regelbundet med en risknivå som passar dig.

Risker på börsen

Att investera i aktier och på börsen innebär att ta risk. Att spara i aktier är att bli delägare i ett företag. Företaget kan gå bra, tjäna pengar och värdet på aktierna går upp. 

Då har du fått avkastning på dina pengar för att du vågade att ta risk. Företaget kan också gå dåligt. Då kommer du att förlora pengar för att du tog risk. Alternativet är att spara pengarna på ett bankkonto med insättningsgaranti. Då tar du ingen risk men får heller ingen avkastning. För att få avkastning måste du våga ta risk. 

Det går dock att hantera risk på olika sätt. Genom att göra det minskar du risken du tar men har fortfarande möjlighet till avkastning. Ett sätt är att investera i olika aktier från företag i olika branscher och marknader. Går ett eller två företag dåligt gör det inte så mycket. Förmodligen går de andra bättre och kanske något mycket bättre än du tänkt. 

Ett annat sätt att minska sin risk är att spara regelbundet. Det är omöjligt att säga om du just nu köper dyrt eller billigt. Genom att spara exempelvis varje månad kommer du att ibland köpa dyrt och ibland billigt. Sparar du på lång sikt kommer det med all sannolikt bli en bra investering för dig. 

Att spara regelbundet i en fondrobot som ex Lysa är att sprida dina risker. De kommer investera dina pengar i fonder med en mängd olika tillgångar. Sparar du regelbundet kommer du ibland att köpa lite billigare o ibland dyrare. På sikt kommer ditt sparande troligen utvecklas på ett bra sätt. 

En annan risk med att investera är den känslomässiga delen. Möjligheten att tjäna pengar men också rädslan att förlora påverkar oss mycket. Känslan i en kraftig börsnedgång när portföljen minskar mycket varje dag är inte rolig. 

Men att agera just då kanske leder till att du säljer på botten? Motsvarande gäller när alla pratar om hur mycket de tjänat på en viss aktie. Visst är det lockande att hoppa på då. Den skall väl stiga mer? Risken är att du köper nära en topp.  

Att planera sitt sparande är viktigt. Att bestämma sig för att låta en fondrobot som Lysa sköta ens placeringar kan vara ett sätt att komma bort från den känslomässiga biten. Fundera över vilken risknivå som känns bra för dig. Den skall hänga samma med vilken sparhorisont du tänkt dig. 

Bestäm dig för ett lämpligt månadssparande. Det är inte fel att spara på olika sätt. Så välj en nivå som känns bra för att spara i Lysa. Sätt upp ett automatiskt månadssparande. Då har du ett bra sparande, automatiserat efter en professionell strategi. Nu gäller det att låta sparandet vara, även i de mest turbulenta tiderna. Tänk då att du just nu köper billigt. 

Ha gärna en plan för hur du skall avsluta sparandet. Vad har du för mål? Kanske skall du ändra om risknivån i god tid före det? Eller börja sälja av? När du bygger upp ditt sparande vet du inte om du köper billigt eller dyrt. Detsamma gäller när du säljer. Du vet inte om du säljer billigt eller dyrt. 

Givetvis skall du se över dina olika sparanden ibland. Men lägg det på fasta tider. Kanske första helgen varje kvartal. Eller en gång om året? Det är en skön känsla att ha ett bra sparande som sköter sig själv.

Disclaimer

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. 

En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. 

Sidan innehåller samarbetslänkar till bland annat Sigmastocks, Lysa, BetterWealth, Opti, Avanza och Nordnet. Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som rådgivning.

Källor

Vi har samlat all information från följande sajter:

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Innehåll

Rulla till toppen