Fundler omdöme och recension

Fundler fondrobot

I denna artikel kommer vi gå igenom vårt omdöme och recension för Fundler fondrobot. Vill du lära dig mer om robotrådgivaren så är denna artikel perfekt för dig. 

Fundler förvaltar automatiskt dina pengar och gör ditt fondsparande enklare och automatiserat. Fundler fondrobot väljer fonder att investera i genom en programmerad strategi som utgår från dina val.

I denna artikeln får du bland annat lära dig:

Vad är Fundler?

Fundler är en tjänst som ska hjälpa dig att automatisera och förenkla ditt fondsparande. De tillhandahåller en så kallad fondrobot som automatiskt placerar dina pengar utifrån en strategi som du väljer i samråd med fondroboten. 

Du får när du blir kund hos Fundler svara på en rad frågor som är till för att fondroboten ska kunna kartlägga din ekonomiska situation och vilken risknivå du är komfortabel med i ditt sparande. 

Utifrån dina svar på dessa frågor så tar Fundler fram ett förslag på en strategi för ditt sparande som ska passa just dig. Givetvis kan du ändra den föreslagna strategin om du känner att något annat än det föreslagna skulle passa bättre. 

Efter att strategin är vald så tar dock Fundler över allt jobb med att sköta ditt fondsparande. Ifall du har valt att månadsspara hos Fundler så kommer de automatiskt att dra den summan du valt att månadsspara direkt från ditt konto i slutet av månaden. 

Sedan investeras dina pengar automatiskt i olika fonder på ett sådant sätt att du får en portfölj som matchar den typ av investeringsportfölj du valt i början. Fundler kan alltså spara dig mycket tid och energi genom att automatisera sparandet och ta över dina investeringsbeslut.

Fondroboten med högst avkastning i Sverige

Fundler har haft stor framgång med att generera hög avkastning åt sina kunder. Som kund får man när man börjar spara hos Fundler välja en av deras portföljer som ska matcha ens egna investeringspreferenser. Många av dessa portföljer har presterat väldigt bra. En av de portföljer som rekommenderas till de långsiktiga spararna kallas 

Global Framtid – och denna portfölj har faktiskt genererat den högsta avkastningen jämfört med konkurrerande aktörer som erbjuder fondrobotar. Detta tyder alltså på att Fundler har hittat en vinnande strategi för att sätta ihop lönsamma fondportföljer.

Disclaimer: Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som finansiell rådgivning. Vårt mål är att erbjuda en tjänst för att inspirera dig till en bättre privatekonomi. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondrobotar.se innehåller annonslänkar till de olika fondrobotarna.

fundler fondrobot logo
3.8/5

3,8 av 5 | Omdöme på Trustpilot

Så kan du investera genom Fundler

Det är inte svårt att komma igång med att investera genom Fundler. Allt man behöver göra är att följa några enkla steg. Sedan kan man vara i full gång med att sätta upp sitt sparande och välja vilken av Fundlers portföljer man vill investera enligt.

Steg 1. Öppna ett konto på Fundler.se

Det allra första man måste göra är att öppna ett konto. För att göra detta så navigerar man till Fundler.se. Väl där så klickar man på ´Bli kund´ och fyller sedan i sitt personnummer för att komma igång med registreringsprocessen. 

Steg 2. Med hjälp av dina svar på frågor så skapas din anpassade risknivå

Man får sedan svara på en rad frågor som dels kartlägger hur ens ekonomiska situation ser ut och dels vilken vilja/möjlighet man har att ta risk i sitt sparande. Utifrån ens svar så kommer Fundler föreslå en portfölj som ska passa just de förutsättningar och preferenser som man själv har. 

Steg 3. Sätt upp ett automatiskt månadsspar eller en engångsinsättning

Hos Fundler kan man både månadsspara och göra engångsinsättningar. Det kan vara smart att sätta upp ett automatiskt månadssparande. På så sätt dras pengarna automatiskt i slutet av varje månad och sparandet blir då verkligen av. 

Steg 4. Luta dig tillbaka och få avkastning på ditt investerade kapital

Varför ska man investera genom Fundler?

Det finns många anledningar till varför man bör investera genom Fundler. För många så kan till exempel sparande med en fondrobot vara ett väldigt bra komplement till ett redan befintligt fond- eller aktiesparande. 

Märker man att fondroboten konsistent presterar bättre avkastning än ens övriga sparande så kan det dock vara värt att överväga att lägga hela eller åtminstone en större del av sitt sparande hos fondroboten. 

Fondrobotarna har också gett väldigt bra avkastning till sina kunder. Bara det bör vara en tillräckligt stark anledning till att börja investera hos dem. Dessutom så är det positivt med ett sparande som sköter sig själv och inte kräver så mycket jobb från ens egen sida med att utvärdera vilka fonder pengarna ska placeras i och så vidare. 

Utöver det så placeras pengarna man investerar via Fundler i regel i väldigt prisvärda fonder som håller en låg fondavgift. Det gör att man undviker de många dyra fonderna där avgiften äter upp allt för mycket av den långsiktiga avkastningen.

Högst avkastning bland fondrobotarna

Det faktum att Fundler lyckats prestera den högsta avkastningen bland sina konkurrenter talar för att det finns starka anledningar till att välja att investera hos just dem. Fundler verkar ha hittat investeringsstrategier som konsistent levererar bra avkastning till oss investerare. Och förhoppningsvis fortsätter denna trend även framöver. 

Lägst avgifter bland fondrobotarna

Utöver de fondavgifter man betalar för själva fonderna som fondroboten investerar i så får man också betala en avgift för att använda själva tjänsten (fondroboten). 

Fundler har dock lyckats hålla denna avgift på en väldigt låg nivå, och beroende på vilken av deras portföljer man väljer så kan man komma ner på så lite som 0,2% i avgift. Detta är den lägsta avgiften när man jämför med Fundlers konkurrenter, vilket gör Fundler till en väldigt prisvärd fondrobot. 

Rådgivning helt utan provisioner

En annan stor fördel med Fundler är att de inte tjänar pengar på någon typ av provisioner. I vanliga fall så är det normalt att fondbolag betalar ut provisioner till dem som förmedlar deras fonder. 

I de fall Fundler får sådana typer av provisioner så för de vidare dessa provisioner till oss sparare. Det gör att Fundler till skillnad från många andra aktörer inte har några incitament att rekommendera vissa fonder som ger dem en bra provision. 

De kan istället placera våra pengar enbart utifrån hur de tror att maximal avkastning kan uppnås. Detta är alltså mycket bra för oss som sparar hos Fundler.

Fundler avgifter

Fundler har olika avgifter beroende på vilken av deras portföljer man väljer att investera i. Deras så kallade Smart Index portföljer är de billigaste portföljerna. Där ligger avgiften på rekordlåga 0,20%. För den som har väldigt mycket pengar placerade i dessa portföljer kan dock avgiften bli ännu lite lägre – 0,15%. 

För Fundlers övriga portföljer – de ´Avancerade portföljerna´, så ligger avgiften på 0,49%. I övrigt så tar Fundler inte ut några avgifter för att man sparar hos dem.

FondrobotAvgift till fondrobotenTotal avgift
Sigmastocks0,35%0,35-0,39
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%
Opti0,50%0,82-0,88%
Avanza auto0,35%0,40-0,50%
Fundler0,15-0,49%0,24-1,13%
BetterWealth0,09-0,49%0,25-0,93%
Nordnet Robosave0,50%

0,90-0,98%

Vill du lära dig mer om andra robotrådgivare så kan du läsa på vår sida där vi jämför de olika fondrobotar.

Glöm inte fondförvaltningsavgiften på 0,07-0,64%

Man får dock inte glömma att utöver den avgift man betalar till Fundler så tas det också ut fondavgifter för de fonder som ens kapital placeras i. Fundler har dock ett stort utbud av fonder som håller en väldigt låg nivå på deras fondavgifter. Sammantaget gör det att det blir en väldigt låg total avgift på sparandet hos Fundler. 

Vanliga frågor om Fundler (FAQ)

Fundler, såväl som andra fondrobotar, har nu funnits på marknaden några år. Trots det så är fondrobotar fortfarande något väldigt nytt för de allra flesta. Jag har därför sammanställt några vanliga frågor som många har om Fundler.

Hur hög avkastning man kan få med Fundler, eller någon annan spartjänst för den delen, är alltid svårt att sia om. Den avkastning man i slutändan får beror dels på hur marknaden i helhet utvecklas, och dels på hur de fonder Fundler väljer ut åt dig presterar i förhållande till marknaden. Dock så har Fundler historiskt gett en väldigt hög avkastning, och deras portfölj Global Framtid har till och med haft den bästa avkastningen bland deras konkurrenter. 

Fundler tar ut en avgift på 0,2% eller 0,49% beroende på vilken av alla deras portföljer som man väljer att investera enligt. Denna avgift täcker användandet av Fundlers plattform. Utöver detta så tillkommer också fondavgifter för alla de fonder som dina pengar investeras i. 

Fundler har ett väldigt stort utbud av olika typer av fonder. Dina pengar kan därmed spridas mellan olika typer av värdepapper och ge en bra riskspridning. 

Fundler omdöme och recension

Vi tycker att Fundler har en väldigt bra tjänst. En fondrobot är enligt mig ett mycket bra komplement till annat aktie- och fondsparande. Det är smidigt att fondroboten tar hand om allt ifrån att dra pengar från kontot i slutet på månaden till att ta alla investeringsbeslut. Dessutom tycker jag att de låga avgifterna gör att det blir en väldigt prisvärd spartjänst. 

Fundler omdöme på Trustpilot

Fundler har också fått väldigt bra omdömen på Trustpilot. I skrivande stund så har mer än 9 av 10 som lämnat ett omdöme gett Fundler det allra högsta betyget. Det tyder på att de har lyckats skapa en väldigt omtyckt tjänst, och att det är många fler än jag som ser de många fördelarna som finns med att investera hos Fundler. 

fundler fondrobot logo
3.8/5

3,8 av 5 | Omdöme på Trustpilot

5 fördelar med Fundlers fondrobot

Det finns många fördelar med att spara hos Fundler, och med att spara med hjälp av en fondrobot i allmänhet. Nedan har jag listat några av de största fördelarna med att spara hos Fundler. 

1. Högst avkastning av fondrobotarna

Fundler har levererat högst avkastning bland fondrobotarna den senaste tiden. Huruvida denna trend kommer att fortgå är förstås svårt att sia om. Men Fundler har i alla fall bevisat att de klarar av att leverera en hög och stabil avkastning. Det finns alltså goda förutsättningar för att få ditt kapital att växa snabbt med hjälp av ett sparande hos Fundler. 

2. Lägst avgifter av fondrobotarna

För den som väljer någon av Fundlers portföljer med en avgift på 0,2% så får man den allra lägsta avgiften även i jämförelse med konkurrerande fondrobotar. Och att hålla en låg avgiftsnivå är ju mycket viktigt. Varje krona man betalar i avgift är en krona mindre som kan jobba på med ränta på ränta effekten. Över långa tidsperioder så kommer effekterna av en låg avgift att vara mycket positiv. 

3. +50.000 investerare

Fundler har sedan de startade sin verksamhet lyckats ackumulera över 50 tusen investerare som nu använder deras tjänst. Detta är en imponerande siffra för ett företag som är så pass ungt som Fundler. Det tyder på att de har utvecklat en tjänst som verkligen uppskattas av oss sparare. 

4. Brett utbud med 36.000 fonder

Fundler har ett enastående brett utbud. Hela 36 tusen olika fonder finns i Fundlers utbud. Det gör att ditt sparande kan få en väldigt bra riskspridning med fonder från många olika fondbolag och med många olika investeringsinriktningar.

5. Oberoende rådgivning utan provisioner

En annan stor fördel med att investera hos Fundler är att de inte tjänar några pengar på provisioner. Normalt betalar fondbolagen ut provisioner för att de förmedlar fonderna till oss kunder.

Det är bland annat så som många storbanker och nätmäklare tjänar sina pengar. Fundler för dock denna provision vidare till oss som investerar hos dem. 

Det gör att Fundler inte har några incitament att få oss att investera i vissa fonder (till exempel de fonder som betalar högst provision till dem). Istället blir rådgivningen och de investeringsbeslut som fondroboten tar helt oberoende. 

Detta är en stor fördel eftersom det istället ger Fundler störst incitament att bara välja ut de fonder som de tror kommer ge allra bäst avkastning åt oss investerare. 

Risker

Det är förstås risk involverad när det kommer till att spara hos Fundler. Beroende på vilken av deras portföljer man väljer så kommer man ha olika hög risk i sitt sparande. 

Tänkt dock på att det alltid krävs ett visst risktagande för att kunna få avkastning på sitt kapital. Generellt gäller också att högre risk ger högre avkastning. 

Med Fundlers stora fondutbud och låga avgifter så finns också god potential att få en mycket bra avkastning även i förhållande till den risk man tar. 

Generella investeringsregler på börsen

Det finns mycket man bör tänka på när man investerar. Sammanfattningsvis är det alltid bra att vara påläst om investeringar så att man vet vad det är man gör, och vad man faktiskt investerar i. Sen måste man också tänka på att ha sitt risktagande på en rimlig nivå. Hög risk lönar sig i vanliga fall, men man bör inte gör alltför riskfyllda och vågade placeringar. 

fundler fondrobot logo
3.8/5

3,8 av 5 | Omdöme på Trustpilot

Disclaimer

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. 

En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. 

Sidan innehåller samarbetslänkar till bland annat Sigmastocks, Lysa, BetterWealth, Opti, Avanza och Nordnet. Ingenting på Fondrobotar.se ska läsas som rådgivning.

Källor

Vi har samlat all information från följande sajter:

Dela artikeln:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Innehåll

Rulla till toppen